Čo by ste mali vedieť pred kúpou chladničky

16.01.2019 00:00


Pri kúpe chladničky s mrazničkou si treba pozorne všímať niektoré ukazovatele a oboznámiť sa s čo najväčším množstvom informácií o prevádzke spotrebiča. Dostatok poznatkov vám uľahčí výber a zabezpečí vašu každodennú spokojnosť s novou chladničkou.

 

Hneď na začiatku si vyjasnite, aké potraviny budete v chladničke najčastejšie skladovať a ako dlho. Od približného množstva závisí aj objem chladničky – poloprázdny spotrebič sa nevypláca.

Údaje o zmrazovacej kapacite sú dôležité pri mrazničkách. Uvádzajú sa v kilogramoch za 24 hodín. Informujú o tom, koľko kilogramov potravín je mraznička schopná zmraziť v priebehu jedného dňa.

  • Dôležitá je aj odolnosť chladničky pri výpadku prúdu. Ide o to, ako dlho si dokáže chladnička zachovať správnu teplotu a uchovať potraviny čerstvé, aby okamžite nepodľahli skaze. Niektoré chladničky majú zabudovanú teplotnú pamäť, ktorá ukazuje aktuálny stav teploty vzduchu v chladničke.
  • Na mrazničkách a chladničkách sa uvádza počet hviezdičiek, ktorý informuje o tom, pri akej teplote sa budú potraviny skladovať. Jedna hviezdička znamená -6 °C, dve -12 °C atď. Každá hviezdička predstavuje pokles teploty o -6 °C. Na dlhodobé uskladnenie potravín sú najvhodnejšie spotrebiče s minimálne tromi hviezdičkami. Štyri hviezdičky znamenajú, že chladiace zariadenie dokáže zmraziť aj čerstvé pokrmy. Chladničky a mrazničky, ktoré majú menej ako tri hviezdičky, mrazia len dopredu zmrazené potraviny.
  • Na trhu sú chladničky s automatickým odmrazovaním, takže vy sa už nemusíte starať o rozmrazovanie. Inteligentná chladnička to vyrieši za vás.
  • Hľadajte chladničku s čo najmenšou spotrebou. K tomu vám pomôžu údaje uvedené na energetickom štítku umiestnenom na každom spotrebiči. Energeticky najvýhodnejšie sú chladničky triedy A+. Existujú aj modely chladničiek s elektronickým monitorovaním teploty uskladnených potravín. Tie si samy regulujú spotrebu energie.
  • V ostatnom čase sa neprihliada len na ekonomické výhody, ale aj na ekologickú stránku. Všetky chladničky používajú ekologické chladivo izobután R 600a, ktorý sa nepodieľa na rozširovaní ozónovej diery ako dosiaľ bežné chladivo R 134a. Okrem toho táto chladnička má nižšiu hladinu hlučnosti a dlhšiu životnosť kompresora.
  • Modely tzv. americkej chladničky Side-by-Side majú zabudovaný No Frost systém. Je to beznámrazový systém chladenia, keď v chladničke aj mrazničke cirkuluje chladný vzduch. Námraza sa vytvára vo výparníku, ktorý nie je dostupný pre spotrebiteľa. Chladnička má zabudované automatické rozmrazovanie, sama kontroluje a riadi vytváranie a rozpúšťanie námrazy.
  • Režim „stand-by“ znamená, že ak odchádzate na dlhší čas preč z domu (napríklad na dovolenku), chladnička si vnútri udrží mierne vyššiu teplotu, vhodnú pri nižšej frekvencii otvárania dvier.
  • Pred kúpou si premyslite, kde chladničku umiestnite. Podľa toho si môžete zvoliť aj smer otvárania dvier – buď doprava, alebo doľava.


Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.